Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΜΑΓΙΑ ΠΛΙΣΕΤΣΚΑΓΙΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΡΩΣΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑΣ ΜΑΓΙΑ ΠΛΙΣΕΤΣΚΑΓΙΑ

Η Μάγια Πλισέτσκαγια, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων, πέθανε ξαφνικά, στη Γερμανία, από καρδιακή ανακοπή, σε ηλικία 89 ετών. Η είδηση του θανάτου της μεγάλης καλλιτέχνιδας έγινε δεκτή με βαθιά συγκίνηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η Πλισέτσκαγια, μαζί με την  Γκαλίνα Ουλάνοβα, θεωρείται μια από τις κορυφαίες μπαλαρίνες όλων των εποχών και  τιμήθηκε από το σοβιετικό και παγκόσμιο κοινό για τις εξαίρετες ερμηνείες της σε όλα, σχεδόν, τα μεγάλα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου. Είχε λάβει μαζί με την Γκαλίνα Ουλάνοβα τον τίτλο της «απόλυτης πρίμας μπαλαρίνας» το οποίο είχε δοθεί  αποκλειστικά μόνο στις δύο αυτές μπαλαρίνες της τότε ΕΣΣΔ.  Στο θέατρο Μπολσόϊ, έγινε δεκτή σε ηλικία 18 ετών και υπηρέτησε σε αυτό περισσότερο από 50 χρόνια!

 Η τέχνη του χορού έχασε μια από της   μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του κόσμου το έργο της οποίας θα μείνει αθάνατο. Για την μεγάλη και ανιδιοτελή προσφορά της στην τέχνη του μπαλέτου τιμήθηκε το 1964 με το βραβείο Λένιν, το 1962 πήρε στο Παρίσι το βραβείο της «Άννα Παύλοβα» ενώ ακολούθησαν  και άλλα βραβεία  από την Ισπανία, την Ιαπωνία κ.α.

Θυμίζουμε ότι η Πλιτσέσκαγια είχε επισκεφθεί την Ελλάδα  το 1998 και χόρεψε στο Ηρώδειο, μεταξύ των άλλων, το «Θάνατο του Κύκνου» μια από τις πιο σπουδαίες ερμηνείες του ρεπερτορίου της,  όπου και αποθεώθηκε από το αθηναϊκό κοινό!    

Δ.Σ

Πατώντας το Ctrl κάνετε κλικ με το βελάκι πάνω στον κωδικό για να δείτε το ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ από την ΠΛΙΣΕΤΣΚΑΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.